ELSA lab

Armoede is meer dan het hebben van een financieel probleem.

 Armoede verhindert mensen om actief deel te nemen aan de maatschappij. Armoede en schulden maken mensen letterlijk ziek. In Nederland leven volgens onderzoek van het CBS (2019) meer dan één miljoen mensen – waaronder 251.000 kinderen – onder de lage inkomensgrens. 8% van de Nederlanders heeft geregistreerde problematische schulden. 40% van de Nederlanders heeft onvoldoende financiële basiskennis en het aantal daklozen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Armoede is een hardnekkig persoonlijk én maatschappelijk probleem. Het ELSA Lab Financiële Gezondheid, Armoede en Schulden wil bijdragen aan de oplossing van dit vraagstuk.

Wat is het doel

Het ELSA Lab Armoede en Schulden heeft als doel om data science en AI in te zetten voor het terugdringen en voorkomen van armoede en problematische schulden in Nederland. Het ELSA Lab verzamelt in een regionale proeftuin inzichten over armoede en schulden. Deze worden in samenwerking met satellieten in verschillende Nederlandse regio’s gevalideerd. 

We willen hiervoor met behulp van data science en burger-georiënteerde AI methoden, maatschappelijk verantwoorde, data-gedreven tools en technieken ontwikkelen. Door het verantwoord delen van data vanuit verschillende organisaties, door data aan elkaar te koppelen en deze op een ethische en juridische verantwoorde wijze te analyseren, toegankelijk én herbruikbaar te maken, willen we inzicht krijgen in de onderlinge relaties tussen armoede en schulden. SURD werkt aan werkpakket burgerbetrokkenheid. Met dit werkpakket willen we meer inzicht geven in de menselijke en sociale aspecten van armoede. Data en onderzoek hiervoor doen we in het urban living lab Heerlen. 

Looptijd

2022 – 2027

Budget

€100K voor de eerste fase (2022-2023)

Maatschappelijke relevantie

Het ELSA Lab sluit naadloos aan bij Sustainable Development Goal #11 van de VN: ‘End poverty in all its forms everywhere’. “Dat doen we niet over de hoofden van de mensen om wie het gaat heen. We betrekken burgers van meet af aan bij de projecten van het ELSA Lab.” Het ELSA Lab kiest voor een Quadruple Helix-ecosysteem waarin naast overheden, bedrijven en kennisinstellingen ook nadrukkelijk burgers en belanghebbenden betrokken worden. Een speciaal burgerparticipatiesysteem organiseert de burgerparticipatie. De teams zijn altijd interdisciplinair; juridische, sociale en ethische expertises komen in elk team samen.

Subsidieprogramma en co-financiering

  • Rijkssubsidie 
  • POK

Samenwerkingspartners

Vorige
Volgende

Onderzoekers

Intern projectleider

Team

Nieuws