Rolling Solar

Solar Roads

Het verbeteren en versterken en zonnewegen om zonne-energie op wekken.

Om zonne-energie op te wekken wordt in Nederland gebruik gemaakt van zonnepanelen. Tot op heden zijn er zonneparken en worden zonnepanelen geïnstalleerd op daken van gebouwen. Naast de standaard panelen worden zonnepanelen tegenwoordig steeds meer geïntegreerd in bouwmaterialen zoals dakpannen en gevels. Om de productie van zonne-energie in Nederland te vergroten zal meer oppervlakte benut moeten worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de infrastructuur.  

Tijdens het project Rolling Solar wordt onderzoek gedaan naar de potentie van zonnepanelen in de infrastructuur om met zoveel mogelijk oppervlakte zonne-energie op te wekken. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de toepassing van zonnepanelen in geluidschermen (Uhasselt) en wegelementen (Zuyd Hogeschool). 

Voor het onderzoek naar zonnepanelen in wegelementen is er op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een testlocatie van een zonneweg. Op de testlocatie worden twee verschillende zonnewegen getest. Eén weg is gebaseerd op kristallijn silicium zonnecellen. Dit is hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt voor de standaard zonnepanelen zoals we deze kennen. De andere weg is gebaseerd op dunne film zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van flexibel en buigzaam materiaal. 

Met de twee verschillende zonneceltechnologieën wordt er onderzoek gedaan naar de hoeveelheid energie die wordt opgewekt en de levensduur van de zonneweg. Want een weg moet natuurlijk bestand zijn tegen weersomstandigheden, voertuigen en het gewicht van de diverse voertuigen. 

Na het onderzoek worden de verschillende technologieën met elkaar vergeleken. Naar aanleiding van het onderzoek en de resultaten, hoopt het projectteam dat het realiseren van zonnewegen in de toekomst op grotere schaal wordt uitgevoerd, zodat we met meer oppervlakte zonne-energie kunnen opwekken. 

De resultaten van de testen met het proefwegdek worden rond april 2022 bekend gemaakt. 

Wat is het doel

Het verbeteren en versterken van zonnewegen om zonne-energie op te wekken op zoveel mogelijk oppervlakte door gebruik te maken van de infrastructuur. 

Looptijd

2020 – 08-2022

Budget

€ 300.000

Subsidieprogramma en co-financiering

  • Europese Fond voor Regionale Ontwikkeling
  • Provincie Noord Brabant
  • Vlaams Brabant
  • Limburg
  • Luik (B)
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (NL)

Samenwerkingspartners

Vorige
Volgende

Onderzoekers

Intern projectleider

Team

Nieuws