RE-USE

Een Groener, CO2-aarm Maas-Rijn-gebied

Looptijd
2025 – 2028
Budget
€ 450 K
RE-USE is een grensoverschrijdend Interreg-project dat inzet op het verankeren van hergebruik van bouwmaterialen binnen circulaire projectontwikkeling. Zowel publieke projectontwikkelaars als mkb’ers in de bouwsector worden ondersteund met concrete kennis, richtlijnen en praktijkvoorbeelden. Het project speelt in op de noodzaak om bestaande bouwmaterialen een tweede leven te geven, door ze niet langer als afval, maar als waardevolle grondstoffen te beschouwen. Het project ontwikkelt onder andere methodes voor circulair portefeuillebeheer, waarbij publieke ontwikkelaars hun volledige vastgoedportefeuille anders leren organiseren. Daarnaast wordt een praktische toolkit voor mkb-bedrijven ontworpen om hen in staat te stellen hergebruik effectief toe te passen in ontwerp, uitvoering en logistiek. Deze kennis wordt vervolgens getoetst en verfijnd in vier internationale pilotprojecten, waaronder één in Heerlen.

Doelen van het project

Het RE-USE project levert onder andere:
  • Een richtlijn voor circulair portefeuillebeheer;
  • Richtlijnen voor datacaptatie en juridisch kader rond hergebruik;
  • Praktische tools voor mkb-bedrijven in de bouw;
  • Een overzicht van nieuwe verdienmodellen binnen de circulaire keten;
  • Implementatie van hergebruik in vier concrete bouwprojecten.

Maatschappelijke relevantie

De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor circa 50% van het materiaalverbruik en genereert meer dan een derde van de CO₂-uitstoot die aan materialen wordt toegeschreven. Door het hergebruiken van bouwmaterialen kunnen zowel de uitputting van natuurlijke grondstoffen als de emissie van CO₂-equivalenten drastisch worden verminderd. RE-USE draagt bij aan het reduceren van deze milieu-impact én stimuleert de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingen, werkgelegenheid en circulaire businessmodellen in de regio.  

Pilotproject – Heerlen

Een van de RE-USE pilootprojecten bevindt zich op een markante locatie in Parkstad Limburg: het voormalige DSM-firmenich-kantoor in Heerlen. Dit kantoorgebouw uit 1985, met 18.000 m² aan vloeroppervlak, wordt getransformeerd tot een moderne, duurzame woonomgeving met 161 appartementen en gedeelde voorzieningen. Het project fungeert als proeftuin voor circulaire principes: materialen uit het bestaande gebouw worden maximaal hergebruikt in het nieuwe ontwerp.
Meer informatie is te vinden op: https://www.interregmeuserhine.eu/en/projects/re-use.
 

Onderzoekspartners

Publieke partners

Netwerkpartners

Onderzoekers

Bianca Andaloro Profile Picture
Roel Tijssens Profile Picture