Mooi/SFEER

SFEER - Slimme Folies en Circulaire Ramen voor Energie Efficiënte

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het totale energieverbruik en de CO2-uitstoot in Nederland. Voor gebouwen zijn de ramen een van de meest kwetsbare onderdelen met betrekking tot energieverlies. De huidige ramen in gevels in Nederland bestaan voornamelijk uit laagwaardige systemen welke niet meer voldoen aan de energieprestatienormen, waardoor een groot deel van het huidig geïmplementeerde glas van gebouwen aan vervanging toe is. Om het renovatieproces te versnellen en om tegelijkertijd de milieu-impact van renovatie te verminderen, moeten nieuwe circulaire raamproducten worden ontwikkeld. 

Binnen het SFEER project ontwikkelen we een circulair raamrenovatieconcept. We ontwikkelen een proces om oud glas te hergebruiken in nieuwe ramen, en ontwikkelen nieuwe slimme raamproducten om ramen te renoveren en te upgraden voor optimale energie-efficiëntie en comfort. We ontwikkelen een innovatief thermochroom raam en twee typen slimme retrofit raamfolies. Het renovatieconcept kan leiden tot een jaarlijkse energiebesparing van >30% en een besparing van CO2 uitstoot van 5,8 Mton per jaar in de Nederlandse gebouwde omgeving. Het project zal lopen van 1 april 2023 tot 31 maart 2027 en wordt uitgevoerd door ClimAd Technology, TNO, Zuyd Hogeschool, TU Eindhoven, Hemubo, GSF Glasgroep, OMT Solutions, Timmermans Hardglas, Sekisui Europe, Ecomatters, Vlakglas Recycling Nederland, en de Alliantie. De penvoerder is ClimAd Technology.

De volgende beoogde resultaten levert het SFEER project op: 1) Een proces om bestaande ramen op een efficiënte manier te demonteren, de-assembleren, het glasoppervlak te reinigen, te karakteriseren en te voorzien van isolatiecoatings, om hergebruik van glasplaten mogelijk te maken; 2) Een nieuwe thermochrome PVB-folie voor het lamineren van hergebruikt glas om veiligheidsglas te maken, inclusief circulair ontwerp voor recycling en hergebruik van het functionele materiaal; 3) Nieuwe fotochrome en thremochrome retrofit raamfolies, inclusief circulair ontwerp voor recycling en hergebruik van het functionele materiaal. Alle producten die binnen SFEER worden ontwikkeld, gaan uit van gevestigde technologieën die zich ten minste op laboratoriumschaal hebben bewezen en die nu klaar zijn voor opschaling en optimalisatie. Ze zullen nu worden doorontwikkeld naar pilotschaal met demonstratietesten in een realistische omgeving.

Looptijd

2023 – 2027

Budget

€300K

Subsidieprogramma en co-financiering

TSE-22-22-03 MOOI Geb. omgeving
€ 2.837.271,00

Samenwerkingspartners

Vorige
Volgende

Onderzoekers

Intern projectleider

Team

Nieuws