Mooi/SFEER
Slimme Folies en Circulaire Ramen voor Energie Efficiënte
Looptijd
2023 – 2027
Budget
€300 K
De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het totale energieverbruik en de CO2-uitstoot in Nederland. Voor gebouwen zijn de ramen een van de meest kwetsbare onderdelen met betrekking tot energieverlies. De huidige ramen in gevels in Nederland bestaan voornamelijk uit laagwaardige systemen welke niet meer voldoen aan de energieprestatienormen, waardoor een groot deel van het huidig geïmplementeerde glas van gebouwen aan vervanging toe is. Om het renovatieproces te versnellen en om tegelijkertijd de milieu-impact van renovatie te verminderen, moeten nieuwe circulaire raamproducten worden ontwikkeld.
Binnen het SFEER project ontwikkelen we een circulair raamrenovatieconcept. We ontwikkelen een proces om oud glas te hergebruiken in nieuwe ramen, en ontwikkelen nieuwe slimme raamproducten om ramen te renoveren en te upgraden voor optimale energie-efficiëntie en comfort. We ontwikkelen een innovatief thermochroom raam en twee typen slimme retrofit raamfolies.
Projectresultaten
- Circulair Raamrenovatieconcept: Het project ontwikkelt een innovatief concept voor het renoveren van ramen, waarbij de nadruk ligt op circulariteit en materiaalhergebruik.
- Hergebruik van oud glas: Er wordt een efficiënt proces ontwikkeld om oud glas te demonteren, schoon te maken en te recyclen, zodat hergebruik in nieuwe ramen mogelijk wordt.
- Thermochroom veiligheidsglas: Een nieuwe thermochrome PVB-film wordt gebruikt om hergebruikt glas te lamineren, waardoor ronde veiligheidsbeglazing ontstaat.
- Smart Retrofit Window Films: Het project ontwikkelt meekleurende en thermochrome raamfolies die energie- en kostenbesparingen mogelijk maken voor het verwarmen en koelen van gebouwen.
- Milieuanalyse: Er worden gedetailleerde analyses uitgevoerd om de milieu-impact van het renovatieconcept en de individuele producten te beoordelen.
- Samenwerking: Het project omvat samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, waaronder filmproducenten, glasbedrijven, bouwbedrijven en gebouweigenaren.
Impact
Het renovatieconcept kan leiden tot een jaarlijkse energiebesparing van >30% en een besparing van CO2 uitstoot van 5,8 Mton per jaar in de Nederlandse gebouwde omgeving.Onderzoekspartners
- TU/e
Publieke partners
- TNO
Netwerkpartners
- ClimAd Technology
- Hembu
- GSF Glasgroep
- OMT Solutions
- Timmermans Hardglas
- Sekisui Europe
- Ecomatters
- Vlakglas Recycling Nederland
- de Alliantie
Onderzoekers
- John van Oorschot
- Silu Bihochhiboya
- Eric Brugmen
- Ivar Bergmans