Kennis Festival

The City Is Our Campus

Opening

December 5

funded by Regieorgaan SIA

Het Zuyd lectoraat Smart Urban Redesign (SURD) en partners nodigen u van harte uit voor het eerste Kennisfestival van City Deal Kennis Maken > Limburg – Univerc̲ity. Vriendelijk verzoeken wij om u uiterlijk 10 oktober aan te melden voor het Kennisfestival.

De City Deal Kennis Maken is een initiatief van de ministeries van OCW en BZK, samen met Regieorgaan – SIA, Universiteiten van Nederland, de Vereniging Hogescholen en Netwerk kennissteden Nederland. Het doel van dit landelijke netwerk is de samenwerking tussen gemeenten en hun kennisinstellingen te versterken. 

Zo worden maatschappelijke opgaven in de steden sneller opgelost, functioneert de stad als rijke leeromgeving voor studenten en kunnen de gemeente en bewoners rechtstreeks profiteren van de ideeën, ontwerpen en adviezen van de studenten. CDKM > Limburg – Univerc̲ity is een meerjarig samenwerkingsverband tussen vijf Limburgse gemeenten en hun kennis- en onderwijsinstellingen. Ook diverse maatschappelijke partners zijn aangesloten.

Onze studenten doen onder andere onderzoek naar het verbeteren van de duurzaamheid en vitaliteit van wijken. Ook werken ze aan de verbetering van de openbare ruimte, het versterken van sociale cohesie, positieve gezondheid, klimaatadaptatie en nog veel meer. Studenten werken hierbij rechtstreeks samen met professionals, onderzoekers en lokale gemeenschappen in 5 Urban Living Labs in Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen en Weert.

Limburgse CDKM-studenten komen van meer dan 1000 studenten van 15 opleidingen van de aangesloten Limburgse kennis- & onderwijsinstellingen (Zuyd, Yuverta, Vista, en UM), maar ook van bevriende kennis- & onderwijsinstellingen in Nederland (Fontys, BUAS, en HvA) en in het buitenland (RWTH Aachen, BTU, en BOKU). Zij werken, bijvoorbeeld in de vorm van challenges, op een multidisciplinaire en multilevel manier samen. Dat betekent dat zij de unieke kans krijgen om niet alleen samen te werken met studenten van buiten hun eigen opleidingen, maar ook van andere instellingen. Dit gebeurt steeds in samenwerking met de lokale partners; veelal een mix van betrokken buurtbewoners en professionals.

Play Video

Als partnerinstellingen willen wij de kennis die in de eerste anderhalf jaar van deze unieke samenwerking is opgebouwd delen. Met elkaar, maar vooral ook met u! Daarom organiseren we een Kennisfestival op donderdagochtend 5 december:

  • 10:00 – 11:00: We starten in het New Regional Bauhaus aan de Promenade 14 in Heerlen met een terugblik op de resultaten van de eerste anderhalf jaar CDKM>Limburg Univerc̲ity. We blikken ook vooruit, want dankzij een gloednieuwe intentieverklaring kunnen we verder bouwen aan onze interregionale samenwerking tussen kennis- & onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke partners op het gebied van ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken in Limburgse steden. De intentieverklaring wordt bij deze feestelijke gelegenheid officieel ondertekend.
  • 11:00 – 12:00: Daarna nemen we jullie mee naar de overkant van de Promenade (voormalig winkelpand Van Os, Geleenstraat 16) voor de opening van de expositie van de studentproducten en onderzoeksresultaten. Deze expositie loopt tot eind december. de genodigden krijgen hier de unieke kans om met de studenten en de direct betrokken bewoners te praten.
  • 12:00 – 13:00: Vervolgens maken we een korte wandeling (15 min.) naar het Lange Jan Park voor de onthulling en ingebruikname van de ‘Infinity Bench’; een bijzondere interventie in de openbare ruimte die gemaakt is in co-creatie met de partners in het Urban Living Lab Heerlen van CDKM > Limburg – Univerc̲ity.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 5 december en vernemen graag of u aanwezig bent

Smart Urban Redesign

New Eyckholt 300

6419 DJ Heerlen

+31 (0) 6 38 57 05 60

surdlectoraat@zuyd.nl